zaterdag 6 augustus 2011

De tijd gaat dringen

Met de aankondiging van herfstachtig weer gaat de tijd voor de boerenzwaluwen dringen. Ook in boerderij Stokkink. Ouders zijn zo druk om hun jongen te voeren dat ze af en toe bijna in botsing komen bij een nest in een hoek van een eeuwenoude balk en latten voor elektriciteitskabels. Aan de andere zijde van de balk heeft het tweede paar van dit jaar zijn eerste jonge grootgebracht.
Het hoeveelste paar nu zo druk is met zijn jongen van het tweede broedsel, kan ik ondanks veel waarnemingen niet achterhalen. Eén paar verdween spoorloos en één of meer andere paren zijn wellicht van samenstelling veranderd.
Maar dat beide ouders zeer actief zijn voor hun vier jongen, die hen met open bekjes ontvangen, is duidelijk. Daarna doen de kinderen weer snel even een dutje.
Iets verderop aan deze balk broedt nog een
boerenzwaluw, in het nest waarvoor half juli het fundament werd gelegd. Ondertussen lijken andere ouderparen nog op zoek naar een nest voor een derde broedsel, maar nu is al zeker dat dit geen succes wordt. Hiervoor ontbreekt de tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten