vrijdag 10 mei 2024

Onrust om concurrent

Indringende kreten van boerenzwaluwen vertellen van onraad, een valk die jongen bedreigt, een kat op de delle, onbekende mensen nabij het nest, of... een concurrent. Vanmorgen scheerden enkele vogels, meestal drie, rond de boerderij, in een wilde achtervolging soms. De reden van de onrust kwam even later aan het licht onder het onderschoersel en bovenop het openstaande bovenste deel van de grote nienduur. Op de rand van de deur was een loerend paartje te zien, dat aan de balk boven die deur een nest heeft. Het waarschijnlijk pas gearriveerde mannetje, dat nog geen partner heeft, zat buiten hun gezichtsveld boven he overkapte deel van het achterhuis. 

dinsdag 7 mei 2024

Leren samenwerken

Boerenzwaluwen moeten nadat ze na een paar zijn gaan vormen voor het bouwen of herstellen van een nest snel leren samenwerken, waarbij hun karakter soms in de weg zit. Gisteren kwamen een mannetje en een vrouwtje bijna gelijktijdig met een bekje vol modder aan bij hun nest aan een eeuwenoude balk in het achterhuis van Stokkink, waar maar plek is voor een vogel. De zwaluw die al in het nest zat, was niet bereid plaats te maken voordat de modder aan het nest was gesmeerd. De partner zag zich gedwongen even weer te vertrekken. Inmiddels toonden ze ruimschoots dat hun onderlinge band daar niet onder heeft geleden. Ze vormen een hecht paar. Het vrouwtje probeert het nest goed uit. Binnenkort zal ze er vast eieren in leggen.

maandag 6 mei 2024

Al jongen uit het ei

Een maand na de terugkeer van de eerste boerenzwaluwen op Stokkink (5 april) zijn de eerste jongen uit het ei gekropen. Op de nog schemerachtige delle zag ik rond half zeven de vloer en ook leem van de oude delle bezaaid met eierschalen, die ik al jaren verzamel in een glas. Het vrouwtje heeft de afgelopen weken druk en trouw de eieren bebroed, nadat het eerste paar ook al snel een oud nest aan de huiskant van het achterhuis herstelde.


zaterdag 4 mei 2024

Vruchten komen nog

Op een draadje onder een eeuwenoude balk paren in de ochtend boerenzwaluwen. Als ze een oud nest aan een balk boven de nienduur hebben hersteld, kan het vrouwtje daarin de bevruchte eieren leggen en uitbroeden.