zaterdag 31 augustus 2024

Jongen goed verzorgd

De vier jonge boerenzwaluwen voorop de delle van Stokkink worden goed verzorgd door hun ouderpaar. Enkele al lang uitgevlogen jongen kwamen vandaag even kijken hoe snel ze groeien, of ze al aan vliegen oe zijn wellicht, maar dat werd door de ouders van de vierling niet op prijs gesteld.

vrijdag 30 augustus 2024

Blijde maaiers

Ze zijn nog niet vertrokken, de boerenzwaluwen op en rond Stokkink. Op jacht naar insecten scheerden ze vandaag over de stoppels van deze week gemaaid graan (triticale) op de es achter de boerderij en een aangrenzende akker, waar vandaag de maïs al is geoogst. Blijde maaiers, nijvre zaaiers, dichtte A.C.W. Staring al in zijn oogstlied. 

dinsdag 27 augustus 2024

Massale avondvlucht

Zo massaal als vanavond hebben ik de boerenzwaluwen in geen jaren boven Stokkink zien vliegen. Heel lang geleden legde ik op een inmiddels al jaren verkleurde foto zo'n tafereel vast op de es bij Stokkink. Vlieggenieën, noemde ik de destijds heen en weer trekkende groepen zwaluwen. Vanavond vlogen ze wat lager en iets minder ver heen en weer. Maar het spektakel was er niet minder om. Waarschijnlijk zijn de meeste van deze vogels bijna klaar voor de terugreis naar Afrika, terwijl binnen nog een paartje druk is met het voeren van jongen.

maandag 26 augustus 2024

Als op augustusdraden

Net als eens op ‘augustusdraden’, zo noem ik nog altijd de elektriciteitsdraden die in dit jaargetijde vroeger vol zaten met boerenzwaluwen, was er vanmorgen weer drukte op de delle van Stokkink.

Een dwars veertje

Bij boerenzwaluwen steekt soms een dwars (borst)veertje tussen de vleugels door. Dit verschijnsel is vaak waar we te nemen nadat een volwassen vogel zich uitgebreid in allerlei bochten heeft gewrongen om parasieten weg te halen tussen de veren en vleugels. Bij een zwaluw op een draadje in het achterhuis van Stokkink stak zo gistermorgen een veertje zeer dwars tussen de vleugels door. Bj jongen zie je dit zelden, al is wel mooi te zien bij een jong op hetzelfde draadje (rechts op de 2e foto) om welke veertje het gaat. Mooi vind ik bij jongen, die al enkele weken uit het nest zijn, hoe strak ze in de veren zitten, zoals het andere jong op hetzelfde draadje. De volwassen vogel had nog wat slaap, dutte af en te in en gaapte een keer. 

zondag 25 augustus 2024

Bij zondagochtendlicht

Zondagochtendlicht, getemperd door naar de herfst kleurend blad van de oude kastanjeboom, met op de achtergrond rijp graan, valt op de geopende nienduur. Binnen in de schemer op de delle hongerige bekjes van jonge boerenzwaluwen en een paar oudere jongen op een draadje. Bijna toe aan lang vliegen en op insecten jagen om zichzelf te voeden. 

zaterdag 24 augustus 2024

Uitrusten op de delle

Vanmorgen rustte een familie boerenzwaluwen even uit op een draadje tussen de eeuwenoude balken op de delle. Duidelijk zichtbaar aan hun gedrag was dat het een paar betrof – het mannetje zong voor het vrouwtje alsof het nog voorjaar was – met enkele al een paar weken geleden uitgevlogen jongen. Daarnaast vertoefden nog een paar andere vogels in het achterhuis van Stokkink, waaronder een jong dat apart zat en inclusief het paar dat nog jongen heeft, die maar een week oud zijn en nog druk gevoerd worden.

Goed jachtterrein op es

Boerenzwaluwen vlogen vandaag bij een af en toe stevige augustuswind massaal en met een  duizelingwekkende vaart boven het rijpe graan (triticale) op de es achter boerderij Stokkink. Kennelijk is het hier zo rijk aan insecten dat het voor onze zomergasten een aantrekkelijk jachtterrein vormt. 

vrijdag 23 augustus 2024

Spektakel in de lucht

Boerenzwaluwen, jonge en volwassen vogels, gaven vanavond boven Stokkink weer een spectaculaire vliegshow. Ze scheerden druk kwetterend boven het rijpe graan op de es, rond de top van een hoge beuk, langs de wolken en rakelings over de nok van d'olle schöppe. 

Terugblik bij afscheid

Deze boerenzwaluw, vol gedachten vast al aan de lange terugreis naar Afrika, verbleef afgelopen nacht nog op de veilige delle van Stokkink en blikte hier even terug. 

donderdag 22 augustus 2024

Niet blij met web spin

De kortstondige terugkeer vanmiddag van enkele, vooral jonge boerenzwaluwen in boerderij Stokkink leverde weer aandoenlijke beelden op. Eén van de jongen bleek niet blij met de spinnenwebben waarmee een van de nesten tijdens hun afwezigheid overwoekerd raakte en deed een poging die te verwijderen.

Paar druk met voeren

Het achtste paar boerenzwaluwen op Stokkink is druk met het voeren van nog kleine jongen. Het tweede broedsel van dit paar dit jaar, in een nest voorop de delle, waar het meestal donker is. Alleen als de zon buiten volop schijnt en dat licht weerkaatst op de deels nog lemen vloer, is iets van het jonge leven hier te zien. Pa en ma zijn er druk mee. Tussendoor houdt het vrouwtje soms de jongen nog warm door er even bovenop te gaan zitten, alsof ze nog aan het broeden is. Haar staartje beweegt daarbij vaak. Nu maar hopen dat de jongen Afrika nog bereiken.

Vliegshow vol vaart

De vliegshow van paartjes boerenzwaluwen verloopt vaak in zo'n grote vaart, dat het moeilijk is er beelden van vast te leggen. Opeens zie je een paar beginnen aan dit spectaculaire synchroon vliegen, waarbij ze met zeer grote snelheid allerlei bewegingen maken. Helaas meestal op te grote afstand voor het maken van een foto. In het begin van het seizoen scheren zo mannetjes en vrouwtjes op luttele afstand van elkaar door de lucht. In de loop van de zomer vergezellen jong en oud elkaar zo even intens. Zo zag ik vanmorgen ook twee zwaluwen. Zou zo een jong extra vlieglessen krijgen om zich beter te kunnen weren? Of is dit vliegen voor het plezier?

woensdag 21 augustus 2024

Uitrusten op de delle

Terwijl de meeste boerenzwaluwen zich al in geen dagen in het achterhuis van Stokkink laten zien, rust af en toe een volwassen of jonge vogel even uit op een draadje of balkje op de delle en neemt hier de tijd de veren te reinigen. Op een duistere plek voorop de delle verzorgt het 8e paar van dit jaar nog pas uit het ei gekropen jongen. Een glimp zag ik hiervan toen drie jongen even het kopje opstaken naast een uitrustende ouder.